نقره سازی
هنر نقره سازی، هنری شیک و بسیار پرطرفدار بین ایرانیان می باشد. هنر نقره سازی را میتوان یکی از هنرهای پر رونق صنایع دستی ایران محسوب کرد.
بعد از طلا نقره یکی از فلزات گرانبهای پرکاربرد است که توانسته بازار خوبی را در کلیه شاخه های صنایعدستی از جمله ظروف زیورآلات و… را به خود اختصاص دهد.
فلز نقره به دلیل شکل پذیری و خاصیت چکش خواری که دارد توانسته قابلیتهای زیادی را از خود نشان دهد. ضمن اینکه از قیمت مناسبی برخوردار است. این ویژگی توانسته آن را بسیار محبوب تر نماید و هنر نقره سازی را در ایران به یکی از هنرهای اصیل صنایع دستی شناسایی کند.
در ادامه برای اینکه با خصوصیات اصلی نقره آشنا شوید شما را به صورت کاربردی با این عنصر شیمیایی آشنا خواهیم کرد.
نکته
آیا میدانستید نقره خواص قارچ کشی دارد.
خصوصیات نقره
نقره جزء شصت و سومین عنصر قشر جامد زمین است.
فلزی براق و نسبتا نرم، سخت تر از طلا بهترین رسانه در زمینه گرما و الکتریسیته با خاصیت چکش خواری و مفتول شوندگی که مرتبه دوم پس از طلا را به خود اختصاص داده است.
چگالی نقره 10/5 برابر است. این عنصر کمیاب را معمولاً با نشانه AG و عدد اتمی ۴۷ با وزن 107/8682 شناسایی می کنند.
کاربرد نقره ها در نقره سازی
مهمترین مصرف این فلز در ضرب سکه است. مصارف معروف نقره در زمینه جواهر سازی، ظروف نقره و آب نقره می باشد.
نقره اغلب به اشیا مفیدی مانند جام ها، بشقاب ها، سینیها، ظروف نقره و ظروف مختلف دیگر تبدیل می شود.
در نهایت از نقره برای تبدیل بسیاری از اشیای قیمتی از گلدان به قاب استفاده شده است. محبوبیت آن به عنوان یک رسانه هنری امروز نیز ادامه دارد.
پیشینه هنر نقره سازی
نقره که هزاران سال به عنوان یک رسانه هنری مورد استفاده قرار می گرفت گذشته باستانی دارد.
در کتاب مقدس مسیحیان ذکر شده است، نقره در هزاره چهارم قبل از میلاد استخراج شده است (در ترکیه کنونی) که در طی فرآیندی به عنوان تکنیک های جدیدی برای جداسازی از رسوب کشف شده است.
در امپراطوری روم برای ثبات ارز از آن استفاده میشد.
برای تولید سکه جواهرات و تعداد بیشماری از اقلام کاربردی که از دکمه ها تا ظروف مختلف را شامل می شود استفاده شده است.
محبوبیت این هنر پس از گذشت زمان هنوز که هنوز است کاهش نیافته است. صنعتگران نقره یا بهتر بگوییم نقره سازان توانستند هنر نقره سازی را دچار تغییر و تحولات خوبی کنند. آنها در طول تاریخ آموزش دیده اند تا خواص نقره و تکنیکهای تبدیل این فلز را به اشیای مختلف بیاموزند.
این صنعت معدنی کل جهان را تحت تاثیر قرار داده است و اغلب به اشیا مفید مانند جام، بشقاب، سینی ها، ظروف نقره و ظروف دیگر تبدیل شده است.
این فلز براق و انعطافپذیر بین نقره سازان بسیار محبوب می باشد تا جایی که در طراحی جواهرات از نقره برای ساخت زنجیر، حلقه، سنجاق قفسه سینه و تقریباً هر نوع جواهری که بتوان تصور کرد استفاده می شود. به ویژه در میان طراحان جواهرات در دوران هنر و صنایع دستی اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ مد بود.
در نهایت نقره برای تبدیل بسیاری از اشیای گرانبها از گلدان و قاب استفاده شده است.
شغل نقره سازی چیست؟
نقره سازی فلزکاری است که اشیای را از نقره یا سایر فلزات گرانبها میسازد، به طوری که معمولاً یک نقره ساز به دنبال ایجاد آثاری در مقیاس بزرگتر برای اهداف کاربردی و یا تزیینی است. به عنوان مثال ظروف غذا خوری، ظروف کاربردی، ظروف تخت و…
هنر نقره سازی چه ویژگی هایی دارد
در نقره سازی باید علاقهمند به کاردستی و طراحی فلزات گرانبها با دستان خود باشید. باید سعی کنید که در نقره سازی از کارهای عملی لذت ببرید. چشمانی تیزبین داشته باشید.
روحیه خلاق و هنری شما در این زمینه بسیار موثر خواهد بود. توانایی نقاشی و حکاکی را داشته باشید. گاهی ممکن است از مشتری سفارشی دریافت کنید که باید طبق آن طراحی و کار انجام شود.
صبوری و انضباط در نقره سازی از اهمیت بالایی برخوردار است. یک نقره ساز ماهر به ساعتها تجربه عملی روی میز کار نیاز دارد. نقره سازی نه تنها زمانی که طرح های خود را تولید می کند، بلکه هنگام ارائه راه حل های علمی برای مشکلات طراحی نیز خلاق هستند.
بسیاری از نقره سازان در تکنیک هایی مانند بالا بردن غرق شدن تغییر خاصی از کار روی فلزات نقره در طرح ها و رنگ های مختلف متخصص هستند که این امر به آنها اجازه میدهد تا خود را از سایر رقبا متمایز کنند و پیوسته در حال بهبود مهارت های خود هستند.
کاربرد نقره در هنر نقره سازی
برای جواهرات، ظروف نقره و جاهایی که ظاهر مهم است استفاده میشود. از نقره سازی برای ساخت آینه استفاده می شود زیرا بهترین بازتابنده نور شناخته شده است. اگرچه با گذشت زمان کدر میشود.
همچنین در آلیاژهای دندانپزشکی، آلیاژهای لحیم کاری، کنتاکت های الکتریکی و باتری ها نیز استفاده میشود.
از جمله کاربردهای رایج نقره سازی در وسایل نقلیه موتوری می توان اشاره کرد که همان اندازه که به سوخت وابسته هستند به نقره نیز وابسته هستند.
فناوری خورشیدی همچنین به عنوان سلول های فتو ولتاییک(pv) شناخته می شوند. نور خورشید را به برق تبدیل میکنند.
معرفی انواع نقره در هنر نقره سازی
99.9 درصد
استرلینگ92/5
آرژانتیوم
الکتروم 20تا25 درصدنقره و باقی طلا
بریتانیا
نقره پر شده
آلیاژهای غیر کدر: بازار در زمینه آلیاژهای غیر لکه دار نسبتاً جدید است.
نقره 99.9درصد
نقره خالص از جمله نقره های ریز و با ظرافت که حاوی 99.9 درصد نقره است که توازن آن مقدار کمی ناخالصی است. از این درجه نقره برای ساخت شمش ها و برای تجارت کالایی بین المللی و سرمایهگذاری در نقره استفاده میکنند.
نقره استرلینگ
این نوع نقره با عیار سنتی می باشند. این نقره ها معمولاً 92/5 درصد نقره و 7/5 درصد مس هستند که اصطلاحاً به آنها استرلینگ میگویند.
نقره آرژانتیم
این نقره ها معمولاً93/5درصد نقره، 0/5درصد مس و 1 درصد ژرمانیو است.
وقتی یک قطعه نقره کدر میشود به دلیل این است که مس موجود و آلیاژ به هوا واکنش نشان داده و باعث تغییر رنگ ها خواهد شد.
نقره الکتروم
نقره آبکاری شده می باشد. آبکاری نقره یک فرآیندی است که شامل قرار دادن یک پوشش نازک نقره بر روی یک جسم ساخته شده از نوع دیگری از فلز میباشد. جریان الکتریکی از یک محلول الکترولیت تخصصی عبورمیکند که با استفاده از یونهای نقره حل شده و سایر ترکیبات انتخابی ایجاد می شود.
شناخت انواع نقره در هنر نقره سازی
با شناخت انواع نقره، می توان با قابلیت های کاربردی انواع نقره بیشتر آشنا شد. ضمن اینکه متریال های مختلف برای قطعات مختلف کاربرد دارند.
ابزار کار هنر نقره سازی
انواع کوره: کوره سرپایی، بادم برقی، کوره زمینی، کوره الکتریکیف کوره گازی، بنزینی ،کوره اکسیژن
قیچی، سوهان، سندان، چکش، ماشه، ریچه، بوته، سوزن، خط کش
گیره کار
زه کمان
قلم حکاکی
پرگار
دستگاه نورد
پیشکار
دماغه
میکرومتر
مصقل
چرخ
پرداخت
میله گرانیتی
سنگ قلم
انواع قلم: قلم مادر، قلم شوک، قلم جزغلی، قلم نرتر
زمانی که هنرمندان صنایع دستی دست به کار می شوند و تلفیقی از هنرهای خاتم کاری نقره سازی را با یکدیگر تلفیق می کنند میتوانند هنرهایی بیمانند و بی بدیل را که نشانه ذوق و سلیقه ایرانی است به معرض دید عموم قرار دهند. برای تهیه هر کدام از این ها تنها می توانید به مراکز معتبر فروش صنایع دستی مراجعه نمایید.
درباره صنایع دستی نورمهرصنایع دستی نورمهر مجموعه ای است که دارای ۷۰ سال سابقه درخشان در تولید محصولات صنایع دستی میباشد. از ابتدای دهه ی ۴۰ با تغییر رویه خود شروع به تولید محصولات صنایع دستی مس و برنج کرد. و با توجه به تقاضای مشتریان و هنر هنرمندان اصفهان از ابتدای دهه ی ۶۰ به فعالیت در حوزه تولید قاب و خاتم نمود. از سال ۱۳۹۰ تولید انبوه محصولات فیروزه کوبی در کنار محصولات خاتم کاری و تابلو قلمزنی و الماس تراش و تشعیر خود را به خود کفایی در عرصه هنر محصولات صنایع دستی اصفهان رساند . صنایع دستی نورمهر از ابتدای فعالیت خود تا کنون در میدان نقش جهان اصفهان مشغول به فعالیت می باشد .
|