مقالات

آموزش فیروزه کوبی روی زیورآلات

آموزش فیروزه کوبی روی زیورآلات

آموزش فیروزه کوبی روی زیورآلات

فیروزه کوبی از آن دسته از هنر های دستی است که با وجود قدمت نه چندان زیاد آن جایگاه ویژه را در این صنعت کسب نموده است. آموزش فیروزه کوبی روی زیورآلات این روزها محبوبیت فراوانی بدست آورده است.

محصولات فیروزه کوبی بسیار گیرا و جذاب می باشند و توانسته اند نظر گردشگران و هنردوستان زیادی را به خود جهت آموزش این هنر جلب کنند.

در گذشته فیروزه کوبی هنری رو به انقراض بوده که سرمنشا اصلی آن در خراسان بوده است.

سنگ های فیروزه (Turquoise) ابتدا در معادن نیشابور استخراج می شد و سپس جهت تراشکاری به مشهد انتقال می یافت.

در قدیم، ظروف مسی را با روش قلم زنی، طلا کوبی می کردند. سپس با استفاده از چسب مخصوص، لایه ای از فیروزه را با آن پوشش می دادند و روی بخش های فرورفته ظروف قرار می دادند.

تاریخ دقیقی از زمان پیدایش فیروزه کوبی به دست نیامده است. روایاتی در این زمینه می گویند که در زمان یوسف حکیمان که با نام مستعار محمدرضا در مشهد معروف بوده، هنر فیروزه کوبی فعالیت خود را در حیطه زیورآلات آغاز نموده است.

حدود بیست سال پس از شکل گیری این هنر روی زیورآلات، صنعتگر دیگری با نام حاج داداش، این هنر را از مشهد به اصفهان منتقل کرده است.

امروزه مرکز فیروزه کوبی در اصفهان می باشد و بهترین و خبره ترین استادان این حرفه، در استان اصفهان به آموزش و کار مشغولند. البته که تعداد صنعتگران این رشته همانند تولیدات این نوع محصولات، محدود می باشند. به تازگی آموزش فیروزه کوبی روی زیورالات، تدریس می شود که از جمله راه های درآمدزا محسوب می شود .

ارزش زیورآلات فیروزه کوبی

ارزش زیورآلات فیروزه کوبی

از انواع مختلف زیورآلات فیروزه کوبی می توان به انگشتر، گردنبند و دستبند اشاره کرد. جنس فلز به کار رفته در این زیورآلات، تعیین کننده نهایی قیمت آن ها می باشد.

چنانچه در حین کار به ظرافت زیرساخت زیورآلات اهمیت داده شود، قائدتا ارزش محصولات فیروزه کوبی بالاتر خواهد بود.

کارگاه هایی که نظافت و ظرافت کافی را دارند، محصولاتشان دارای طرفداران بیشتری نیز خواهند بود.

میان انواع مختلف زیورآلات این هنر، در زیر ساخت حلقه فیروزه کوب از طلا استفاده شده که همین موضوع باعث شده علاقه مندان زیادی را به خود جلب کند.

زیورآلات فیروزه کوبی را می توانید هم به صورت تکی و هم به صورت ست، بسته به سلیقه خودتان خریداری نمایید. این نوع زیورآلات به دلیل جلوه بصری زیبایی که دارا می باشند و البته محصولات کاربردی آن، مشتریان زیادی را در ایران و خارج از کشور پیدا کرده اند .

نحوه نگهداری زیورآلات فیروزه کوبی

در نگهداری از زیورآلات فیروزه کوبی، می بایست دقت کافی را داشته باشید.

سنگ های فیروزه در اثر برخورد با مواد شیمیایی و روغنی همانند انواع عطر و ادکلن و یا مواد آرایشی و بهداشتی، دچار تغییر زنگ می شوند.

این نوع سنگ ها باید از به دور تابش نور مستقیم خورشید نگهداری شوند. آفتاب نیز رنگ این محصولات را تغییر می دهد.

در هنگام استفاده از زیورآلات فیروزه کوبی به هیچ عنوان نباید از آب داغ استفاده کنیم. آب ولرم و شوینده های ملایم برای شست و شوی این محصولات مناسب می باشد.

این نوع زیورآلات را باید از خطر ضربه خوردن دور نمایید. بدین روش، عمر این محصولات حفظ می شود.

ابزارالات مورد نیاز

برای اموزش فیروزه کوبی روی زیورآلات به دلیل ظرافتی که نسبت به دیگر محصولات این هنر دارند، ابزارآلات آن نیز کمی متفاوت خواهد بود. کمان اره، اره مویی به شماره ۰/۳، لحیم از جنس نقره، ورقی از جنس برنج با ضخامتی حدود ۱/۲۵ میل، انگشتر، چکش مخصوص، خط کش، کولیس، انواع سوهان و سوهانچه در اندازه های متفاوت از جمله ابزارهای مورد استفاده در این هنر به شمار می روند.

مراحل کار

 

ابتدا چسب دو قلوی اپوکسی را تهیه می کنیم. سپس بخشی را که جهت فیروزه کوبی روی زیورآلات، بخش مشخص شده را با استفاده از چسب پر می کنیم.

با پنس، سنگ‌های ریز و درشت فیروزه را در محل تعبیه شده آن قرار می دهیم. این بخش از کار نیازمند سرعت عمل بالایی می باشد.

چنانچه این مرحله بین یک تا دو دقیقه زمان ببرد، سطح بالایی چسب خاصیت چسبندگی خود را از دست می دهد. در نتیجه فیروزه ها به آن نمی‌چسبند، سنگ های فیروزه استحکام بالایی را نخواهند داشت و کار نهایی از کیفیت خوبی برخوردار نخواهد بود.

حتما کار را در حالتی قرار دهید که چسب از آن سرریز نشود و سختی لازم را به دست آورد. پس از زمانی حدود هفت تا ده دقیقه، با استفاده از سنگ سنباده، بخش هایی را که سرریز شده از سطح کار پاک می کنیم.

این بخش نیز همانند سایر قسمت های مختلف کار باید اختیاط لازم را انجام دهیم تا خود کار دچار آسیب دیدگی نشود. در این مرحله از کار، تقریبا کار آماده می باشد و فقط باید سوهانکاری و پرداخت کاری انجام پذیرد.

در پایان، روی بخش های فیروزه کوبی شده، مقداری کیلر می زنیم تا چسب آن که رنگی خاکستری و مات دارد، سیاه و براق شود.

قیمت زیورآلات فیروزه کوب

قیمت زیورآلات فیروزه کوب

در میان صنایع دستی، فیروزه کوبی از جلوه خاص و گیرایی برخوردار است و توانسته طرفداران زیادی را به خود جذب کند.

اگر خریداران این نوع هنر، تعداد کمی هستند، تنها به دلیل هزینه پرداخت آن می باشد.

انواع سنگ های فیروزه از شهر های مشهد، نیشابور و دامغان خریداری می شوند که قیمت خود این سنگ ها نسبت به پیشتر افزایش یافته است.

در انتخاب سنگ های فیروزه می توان اندازه های مختلفی سفارش داد که از هر نوع سایزی در انجام کار، استفاده می شود و دارای هزینه پایین تری نسبت به سایز های تفکیک شده می باشند اما به طور معمول فیروزه کوبان سنگ های سایز شده را تهیه می کنند.

چسباندن سنگ ها روی زیورآلات باید به گونه ای باشد که فاصله زیادی میان سنگ ها ایجاد نشود. این کار، خود از ظرافت بالایی برخوردار می باشد. همه این موارد باعث شده تا آموزش فیروزه کوبی روی زیورآلات، هزینه بالاتری را نسبت به دیگر هنر های دستی داشته باشد ‌.

 

 

نورمهر

درباره صنایع دستی نورمهر

صنایع دستی نورمهر مجموعه ای است که دارای ۷۰ سال سابقه درخشان در تولید محصولات صنایع دستی میباشد.
این مجموعه فعالیت خود را از ابتدای دهه ی ۳۰ در زمینه تولیدات قلمزنی نقره شروع کرد.

از ابتدای دهه ی ۴۰ با تغییر رویه خود شروع به تولید محصولات صنایع دستی مس و برنج کرد و با توجه به تقاضای مشتریان و هنر هنرمندان اصفهان از ابتدای دهه ی ۶۰ به فعالیت در حوزه تولید قاب و خاتم نمود.

از سال ۱۳۹۰ تولید انبوه محصولات فیروزه کوبی در کنار محصولات خاتم کاری و تابلو قلمزنی و الماس تراش و تشعیر خود را به خود کفایی در عرصه هنر محصولات صنایع دستی اصفهان رساند .

صنایع دستی نورمهر از ابتدای فعالیت خود تا کنون در میدان نقش جهان اصفهان مشغول به فعالیت می باشد .
محصولات صنایع دستی نورمهر دارای ضمانت نامه 10 ساله و کارت گارانتی معتبر می باشد .

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *