لاک گردویی فیروزه کوبی
لاک گردویی فیروزه کوبی چیست؟ یکی از موارد پر کاربرد در زمینه فیروزه کوبی میباشد و اگر علاقه مند به ظروف فیروزه باشید شاید برای شما جالب توجه باشد که لاک گردویی فیروزه کوبی و یا همان چسب فیروزه چگونه تولید میشود و از چه مواد اولیه ای ساخته شده.
همانطور که از اسم آن نیز مشخص است از لاک گردویی جهت چسباندن قطعات فیروزه روی سطح مورد نظر استفاده میشود.
در این نوشتار نکاتی مانند لاک گردویی چیست؟ چگونگی تولید لاک گردویی، نحوه استفاده و موارد دیگر در زمینه چسب فیروزه کوبی را در اختیار هنرمندان عزیز قرار میدهیم.
لاک گردویی و مراحل کار روی ظروف فیروزه
این لاک در ابتدا به شکل پوسته درخت و لایه به لایه میباشد. این لایه ها کوبیده میشوند و پودر یکدست طلایی یا قهوه ای رنگی بدست می اید.
پودر بدست آمده را با کالفین (صمغ نوعی درخت کاج) مخلوط میکنند. سپس سطح ظرف مورد نظر را کمی حرارت میدهند تا به اندازه داغ شود و بعد لاک گردویی را روی سطح میریزند و مجدد حرارت میدهند تا سطح لاک ذوب شود و به اندازه دلخواه جهت فیروزه کوبی برسد.
نکته:
در این مرحله اندازه حرارت بسیار مهم است و باید بسیار دقیق باشد چرا که اگر حرارت دهی زیاد باشد، لاک میسوزد و چسبندگی خود را از دست میدهد.
مرحله دوم چسباندن سنگ روی کار میباشد. برای اینکار ابتدا سنگ های فیروزه با اندازه مناسب انتخاب میشود. چرا که برای ظرف های بزرگ از قطعات سنگ بزرگتر و برای ظرف های کوچک قطعات سنگ فیروزه ریز انتخاب میشود و در نهایت ظرف فیروزه زیبایی خود را بدست می آورد.
روند چسباندن سنگ های فیروزه:
ابتدا سنگ های مورد نظر را کمی حرارت میدهند و بعد روی لاک ذوب شده میریزند و با استفاده از انبر شروع به چیدن سنگ ها میکنند بطوری که فاصله بین سنگ ها بسیار کم باشد.
بهتر است ابتدا بالا و پایین ظرف مورد نظر را یک ردیف فیروزه بچسبانید و بعد فضای بین این سنگ ها را با دقت، سنگ های دیگر را بچسبانید.
برای سریعتر شدن کار نیز میتوان تعدادی سنگ فیروزه روی سطح کار ریخت و بعد با استفاده از انبر آنها را در محل مناسب خود قرار دارد.
نکته:
سنگ ها باید از طرف پهن روی سطح قرار بگیرند چرا که بعد از ساب زدن فاصله کمتری باهم داشته باشند و ظاهر کار بهم نخورد.
در صورتی که قسمتی از کار خالی از لاک گردویی و یا میزان لاک در آن قسمت کم باشد مجدد لاک گردویی و کالفین را روی آن قسمت میریزند و حرارت میدهند و مجدد ادامه میدهند تا کار به اتمام برسد.
بتونه سنگی در فیروزه کوبی
یکی از کارهایی که جهت پر کردن و از بین بردن کاستی های ظروف فیروزه کوبی استفاده میشود، بتونه سنگی است.
بتونه سنگی شامل پودر رنگ، روغن بزرک و پودر مل میباشد. همینطور اگر قسمتی از کار نیاز به بتونه رنگ فیروزه باشد، از پور اخرا و رنگ سیاه و قهوه استفاده میشود.
لاک گردویی در فیروزه کوبی
این لاک همان چسب مورد استفاده در محصولات فیروزه کوبی است و جهت چسباندن فیروزه روی سطوح متفاوتی استفاده میشود.
این چسب از ترکیب چوب گردو، کالفین و تربانتین بدست می آید. تربانتین از مواد صمغی در بعضی از کاج ها بدست می آید. نسبت ترکیب لاک و کالفین در لاک گردویی، 6 به 4 میباشد و تغییر این نسبت ممکن است نتیجه کار را تغییر داده و کار با کیفیتی درست نمیشود.
دانه های کالفین اگر بدرستی ذوب نشوند در مرحله پلی استر زنی باعث ایجاد حبابهایی در سطحکار میشوند.
اگر کالفین و لاک ناخالصی وجود داشته باشد لکه های زر رنگ روی لاک گردویی مشاهده میشود. و زیبایی کار خدشه دار میشود.
دقت داشته باشید که ترکیب لاک گردویی به اندازه جسم مورد نظر جهت فیروزه کوبی که کوچک یا بزرگ است نیز بستگی دارد.
بعنوان مثال اگر بدنه ظرف شما بزرگ است اگر کالفین در ترکیب زیاد باشد، قدرت لاک و چسبندگی را کاهش میدهد.
درباره صنایع دستی نورمهرصنایع دستی نورمهر مجموعه ای است که دارای ۷۰ سال سابقه درخشان در تولید محصولات صنایع دستی میباشد. از ابتدای دهه ی ۴۰ با تغییر رویه خود شروع به تولید محصولات صنایع دستی مس و برنج کرد. و با توجه به تقاضای مشتریان و هنر هنرمندان اصفهان از ابتدای دهه ی ۶۰ به فعالیت در حوزه تولید قاب و خاتم نمود. از سال ۱۳۹۰ تولید انبوه محصولات فیروزه کوبی در کنار محصولات خاتم کاری و تابلو قلمزنی و الماس تراش و تشعیر خود را به خود کفایی در عرصه هنر محصولات صنایع دستی اصفهان رساند . صنایع دستی نورمهر از ابتدای فعالیت خود تا کنون در میدان نقش جهان اصفهان مشغول به فعالیت می باشد .
|